C.J. Wiersma

Agrarische Producten

Jan Schotanuswei 15

 

8567LA Oudemirdum 0514-572178

LAVOR paardenvoer

Voer voor professionals     

Voor een optimale gezondheid en conditie heeft uw paard of pony de juiste hoeveelheid energie, eiwit,vitaminen en mineralen nodig.

Energie voor het bewegen, eiwit voor de groei en het onderhoud en vitaminen en mineralen voor de gezondheid.

 

Hoeveel voedingstoffen Uw paard of pony nodig heeft hangt af van de leeftijd, het gewicht en de werkzaamheden van Uw dier. Stel Uw paard weegt 600 kilo en U rijdt er 1 of 2 keer per dag op, dan is er dagelijks zo'n 12 kg D.S., 5500 VEP (energie) en 430 VREP (eiwit) nodig. VEP staat voor Voeder Eenheid Paard, VREP staat voor Verteerbaar Ruw Eiwit Paard. D.S. staat voor droge stof. Naast energie en eiwit moet Uw paard ook voldoende mineralen en vitaminen krijgen

 

Het belangrijkste voedsel voor Uw paard is ruwvoer.

Het meest geschikt zijn hooi, weidegras, kuilvoer en snijmaïs. Het ruwvoer moet van goede kwaliteit en niet bedorven, stoffig of schimmelig zijn. Door stoffig voer kan een paard ademhalingsproblemen krijgen (dampig). Is de kwaliteit van het ruwvoer onvoldoende dan krijgt Uw paard te weinig voedingstoffen binnen. bijvoederen is dan noodzakelijk. Het beste kunt U het rantsoen dan aanvullen met krachtvoer.

Hierdoor krijgt U op de eenvoudigste manier een evenwichtig samengesteld menu voor Uw paard.

 

LAVOR Conditiebrok

Het energiegehalte van Conditiebrok is afgestemd op paarden en pony's die opgestald staan of in de wei lopen. Daarnaast heeft deze brok een zeer laag eiwitgehalte en past uitstekend naast een rantsoen met gras of hooi.

 

LAVOR Selektbrok

Selektbrok is de beste keus als Uw paard regelmatig inspanningen moet leveren. In deze brok zitten meer granen en andere hoogwaardige grondstoffen en bevat dan ook meer energie dan Conditiebrok.

 

LAVOR Prestatiebrok

Prestatiebrok is speciaal geschikt als Uw paard zware inspanning moet leveren. Door de hogere vet- en zetmeelgehalten krijgen wedstrijdpaarden en hengsten met deze brok voldoende energie in de juiste vorm binnen.

 

LAVOR Hoppers

Een heerlijke beloning voor Uw paard en bovendien erg gezond. Hoppers zijn in drie smaken verkrijgbaar o.a. vanille, graan en knoflook. Door de grote ronde en vierkante vorm kunt U ze makkelijk uit de hand voeren.

 

Voederadvies;

 

Arbeid

Een 400 kilo zwaar paard dat een uur manegewerk verricht, heeft aan energie zo'n 950 VEP en aan eiwit zo'n 75 VREP extra nodig. Weegt Uw paard 600 kilo, dan geldt 1350 VEP en 105 VREP extra.

 

Dracht

Is Uw merrie drachtig, dan heeft ze vanaf de achtste maand van de dracht meer voedsel nodig voor de ontwikkeling van het veulen. Aan het eind van de dracht is per dag 15-20% meer energie 50-75% meer eiwit nodig. Omdat de meeste ruwvoeders (behalve gras) weinig eiwit bevatten kunt U Uw merrie dus het beste eiwitrijk krachtvoer geven. Neem hiervoor hetzelfde krachtvoer als wat U tijdens de zoogperiode wilt voeren, om voerwisselingen rond de geboorte van het veulen te voorkomen.

 

Zogende merrie

Melk produceren kost veel energie en eiwit. Daarom heeft een zogende merrie in de eerste drie maanden na de geboorte van het veulen 2 maal zoveel energie nodig als de basisbehoefte en 3,5 maal zoveel eiwit. In de vierde  en vijfde maand van de zoogperiode is dat nog 1,5 tot 2 maal zoveel energie en 2,5 tot 3 maal zoveel eiwit. In de weideperiode haalt het paard deze voedingsstoffen uit goed weidegras, zonodig  aangevuld met krachtvoer. Als Uw merrie op stal staat, moet het rantsoen van krachtvoer worden aangevuld.

 

Veulens     

Vanaf 3 weken na de geboorte neemt Uw veulen ruwvoer op. U kunt dan ook al een kleine beetjes krachtvoer gaan voeren, om het veulen er aan te gewennen. LAVOR paardenmuesli  is hiervoor zeer geschikt. Om vervetting in de weide periode tegen te gaan, moet U jonge paarden goed op de norm voeren.

 

Speciale voeders

Het Lavor-assortiment bevat ook voeders voor paarden met speciale wensen en behoeften.

 

LAVOR Granen mix

Granenmix bestaat uit ongemalen granen haver, tarwe, gerst, mais en lijnzaad. Het is geschikt als een aanvullend voer, in plaats van een deel van het ruw- of krachtvoer. Granenmix is speciaal bestemd voor zwakke paarden en paarden die in conditie moeten komen.

 

LAVOR Paardenmuesli

Paardenmuesli is speciaal ontwikkeld voor jonge dieren en zogende merries. Paardenmuesli is een mengsel van granen en ontsloten granen. Mineralen, vitaminen en sporenelementen zijn via een apart brokje toegevoegd. Bovendien zijn stukjes voorbewerkte wortel toegevoegd. Hierdoor nog smakelijker. Ook is het gehalte aan vitaminen en mineralen verhoogd, om in de hogere behoeften te voorzien. Een aanrader!

 

LAVOR Haver

Haver wordt van oudsher in de paardenhouderij gebruikt. Het is een smakelijk voer dat een hoge energie- en eiwitwaarde heeft. Haver past prima naast mengvoerders en wordt vooral gevoerd aan paarden die een grote inspanning moeten verrichten. LAVOR heeft drie soorten haver in haar assortiment. Gepunte haver, geplette haver en zwarte haver.

 

LAVOR Paarden voer wordt geleverd per; zak, kist(±850kg) of bulk.